Is Pim Lammers een pedofiel?

Kinderboekenschrijver Pim Lammers was dit jaar gekozen om het kinderboekenweekgedicht te schrijven. Nadat Monique Smit en andere BN’ers op social media hadden gepost dat hij pedofilie verheerlijkt, kreeg de schrijver doodsbedreigingen en heeft hij zich teruggetrokken als schrijver van het gedicht. In dit artikel zoek ik uit: wat heeft Pim Lammers precies geschreven, en is hij een pedofiel?

Verhaal over pedofilie

Het verhaal waar het allemaal om gaat staat niet meer online. Het stond op de website van Pim Lammers, maar na alle ophef is het offline gehaald. Gelukkig is er het Wayback Machine, een soort archief van het internet, waar ook dit verhaal bewaard is gebleven.

In het archief lees ik dat het verhaal in 2015 is gepubliceerd in De Optimist. De Optimist is een online platform waar literatuur van beginnende schrijvers wordt gepubliceerd. Het is een website voor volwassenen, er is geen afdeling ‘kinderverhalen’. Als je het verhaal van Pim Lammers leest, is het duidelijk dat dit voor volwassenen is geschreven.

Pedofilie verheerlijkt

Volgens Monique Smit wordt in het verhaal pedofilie gepromoot. Het is trouwens een heel kort verhaal, dus je kan het makkelijk zelf lezen, je vindt het verhaal hier.

Ik begrijp wel wat Monique Smit bedoelt. Het verhaal gaat over een jongetje en zijn voetbaltrainer. Het jongetje wordt aangerand door zijn trainer, maar hij vindt het niet vervelend. Hij vindt het eigenlijk wel spannend. Een kort fragment uit de tekst:

De trainer schrikt niet, trekt zijn hand ook niet terug maar maakt van de zachte kneep een ritmisch bewegen. Een warm gevoel trekt kruipend door Jaspers lichaam.

Dit mag langer duren, vaker gebeuren. Langer dan deze wedstrijd, vaker dan alleen de zaterdag en de dinsdag. De trainer lijkt het spel weer nauwkeurig te volgen, maar zijn hand maakt nog steeds de ritmische knijpbewegingen.

Pimlammers.nl via Wayback Machine

Word in dit verhaal kindermisbruik goedgepraat? Ik vind het een moeilijke vraag. Volgens mij wordt in het verhaal vooral een vraag gesteld. Die vraag is: ‘Is het mogelijk dat een kind misbruikt wordt, en dat niet erg vindt?’

Dat is nogal een rare vraag. Ongepast, ook. Ik snap ook wel dat mensen dit smakeloos vinden, of walgelijk. Maar dit verhaal stond in een tijdschrift voor volwassenen, niet voor kinderen. In boeken kan meer dan in het echte leven. Schrijver Gerrit Komrij zegt over literatuur:

Goeie literatuur bezit het vermogen ons met andermans ogen te laten zien.

Gerrit Komrij

Is Pim Lammers een pedofiel?

De vraag van dit artikel was: is Pim Lammers een pedofiel? Die conclusie kan je niet trekken na het lezen van dit verhaal. Het is een verhaal, geen werkelijkheid.

Stephen King schrijft vaak over mensen die anderen martelen en zelfs vermoorden. Maakt dat Stephen King een moordenaar? Nee, natuurlijk niet. Een sadist? Ook niet. Je kan dol zijn op de boeken van Stephen King, en tegelijk tegen moord en marteling zijn. Een boek is namelijk niet echt. Dat geldt ook voor het verhaal van Pim Lammers.

3 reacties

  1. Het schrijven over een pedofiele verhouding hoeft inderdaad nog niet te betekenen, dat de schrijver zelf pedofiel is. Ook doodsbedreigingen zijn ten zeerste af te keuren. In het fragment wordt de beschreven aanraking als prettig door de jongen beleefd. Dat kan je lezen als een positieve waardering van pedofiele handelingen. Ik ben benieuwd hoe een pedofiel en een slachtoffer van kindermisbruik het verhaal lezen. Mag je alles schrijven als het literatuur is.

    1. Ik kwam toevallig vandaag deze tweet tegen: https://twitter.com/MommieWatson/status/1624356824093794304?s=20&t=BPtQN9me2tE9vyAkUxokWw

      Weet niet of het hier duidelijk weergegeven wordt, dit staat er in de tweet:

      “Ik ben niet van het controversiĆ«le, maar toch ga ik het hier opnemen voor #PimLammers Ik ben zelf slachtoffer van een pedofiel…. Ik ben blij met zijn verhaal, zo gaat het namelijk. En ik vind het nog altijd lastig om seks en aandacht van elkaar te scheiden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *