Oversterfte en vaccins (2023 update)

Ik schreef al eerder over oversterfte in 2021 en over oversterfte en vaccins. Het is alweer 2023, en het CBS heeft deze week een nieuw rapport gemaakt over oversterfte, tijd voor een update!

Hoge oversterfte onder jonge mensen

In de tabel hieronder zie je de oversterfte in 2022. Op het eerste gezicht lijkt het alsof in de leeftijd van 65 tot 90 de meeste oversterfte is (voor mij in ieder geval) omdat daar de oranje blokjes het grootst zijn. Maar als je goed kijkt, zie je dat het percentage in de groep 0-50 het hoogst is, maar liefst 13%! In deze groep is de oversterfte zelfs hoger dan in de coronajaren 2020 en 2021.

CBS-cijfers (bron)

Verklaring oversterfte

Het CBS geeft jammer genoeg weinig verklaringen bij de nieuwe cijfers. De griepepidemie in vanaf maart kan een verklaring zijn voor de oversterfte. In januari en februari 2022 was er geen oversterfte, maar toen half maart de griepepidemie begon liep de oversterfte ook snel op.

Ook zijn er natuurlijk nog steeds coronadoden, vooral onder bejaarden. Maar de 13% extra doden in de groep 0-50 kwamen lang niet allemaal door griep of corona.

Lange termijn-effecten van corona

Onderzoeker Ruben van Galen van het CBS wijst in een interview op de lange termijn-effecten van corona: ook als je maar een beetje verkouden bent geweest door corona, kan je lichaam ongemerkt flink van slag zijn.

Een paar voorbeelden: je hebt na corona 72% (!) meer kans op hartfalen, en 63% meer kans op een hartinfarct (bron). Ook het risico op een beroerte is flink hoger, volgens sommige onderzoeken zelfs twee keer zo groot als wanneer je geen corona hebt gehad.

Als je bedenkt dat bijna iedereen onder de 50 wel corona heeft gehad, lijkt dit me geen slechte verklaring voor de oversterfte.

Vaccins

Zou de oversterfte door vaccins kunnen komen? Hier heb ik al eerder een artikel over geschreven. Voor 2022 is het nog minder logisch dat de oversterfte door het vaccin komt. Heel weinig mensen in de groep 0-50 hebben in 2022 nog een booster genomen. Ook is er uit onderzoek niet gebleken dat je na vaccinatie een hogere kans op overlijden hebt, integendeel, die kans wordt juist lager als je gevaccineerd bent.

Bron: Coronadashboard

Conclusie

Het CBS heeft nog geen duidelijke verklaring voor de oversterfte in 2022. Ik denk dat de lange termijn-effecten van corona een goede verklaring kunnen zijn, hopelijk komt het CBS binnenkort met een update waarin de cijfers goed uitgezocht zijn.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *