Komt de oversterfte door het vaccin?

Eind 2021 is de oversterfte veel hoger dan normaal. Veel mensen denken dat dit door het vaccin komt. Klopt dat?

Ronald Meester en Eline van den Broek-Altenburg schrijven in De Volkskrant dat de overheid zo snel mogelijk een onderzoek moet instellen naar de oversterfte. Ze stellen voor dat de overheid gegevens beschikbaar stelt, over het BMI en inkomen van mensen die overleden zijn.

Een apart voorstel, hoe moet de overheid aan deze informatie komen? Overleden mensen op de weegschaal zetten? Maar goed, een belangrijkere vraag is: moet er onderzocht worden of de oversterfte door het vaccin komt?

Nieuw-Zeeland

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft een motie ingediend, waarin hij vraagt om een onderzoek naar de oversterfte. Op zijn website noemt hij twee mogelijke oorzaken:

  1. Onderrapportage van coronadoden
  2. Het zorginfarct

Over vaccinatie schrijft Omtzigt: ‘Voor mensen die mij emailen omdat ze denken dat bijna de hele oversterfte wordt veroorzaakt door vaccinatie, wijs ik graag naar landen zoals Nieuw Zeeland. Daar is ook bijna de hele bevolking met Pfizer gevaccineerd (net als hier), maar in Nieuw-Zeeland is dit jaar geen sprake van noemenswaardige oversterfte.’

Mexico

In het artikel in De Volkskrant wordt Mexico als voorbeeld gebruikt. In Mexico zijn weinig coronadoden en de oversterfte is er hoog. Een logische verklaring hiervoor zou zijn: onderrapportage. Onderrapportage betekent dat de cijfers niet goed worden bijgehouden, en dat er meer doden door corona zijn dan de officiële cijfers.

Dit is een logische verklaring, omdat in andere landen waar veel gevaccineerd wordt geen oversterfte is. In Mexico is ook maar 57% van de inwoners gevaccineerd. Uit een simpele Google-opdracht blijkt dat Mexico inderdaad bekend staat om de onderrapportage van coronadoden: maar liefst 60% van de corona-sterfgevallen wordt niet als zodanig geregistreerd. Dit zou heel goed de oversterfte kunnen verklaren.

Als je kijkt naar de grafiek met coronabesmettingen (links) in Mexico, en de grafiek van oversterfte (rechts), dan lijken ze verdacht veel op elkaar…

Onderrapportage

Ook in Nederland is veel onderrapportage van coronadoden. Artsen zijn niet verplicht om een melding te doen als iemand overlijdt aan corona.

Volgens het coronadashboard van de overheid zijn 21.041 Nederlanders overleden aan corona, terwijl er volgens het CBS tot en met juli 2021 al 31.573 sterfgevallen door corona waren. Het verschil tussen de GGD-cijfers over coronadoden en de uiteindelijke aantallen van het CBS is in sommige maanden wel 130%.

De cijfers van het CBS komen pas een paar maanden later uit, daarom kan de oversterfte die we nu hebben nog niet door het CBS verklaard worden.

In de CBS-cijfers zit een paar maanden vertraging, daarom kan de huidige oversterfte nog niet door het CBS verklaard worden.

Nico de Mus laat op Twitter mooi zien hoe (slecht) Nederland het doet als het gaat om de rapportage van covid-sterfte. Lees ook vooral de hele draad, die de inspiratie was van dit artikel.

Geen correlatie

Er is nog een reden dat het niet logisch is om vaccins als oorzaak van de oversterfte te zien: er is in Nederland helemaal geen correlatie tussen vaccinaties en oversterfte.

Sommigen denken dat het vaccin zorgt voor veel hartstilstanden en sterfgevallen, maar hier is geen bewijs voor. Lees ook het artikel Vallen mensen neer door het vaccin?

We zijn in januari 2020 begonnen met vaccineren, rond juli was zo’n beetje iedereen die dat wilde gevaccineerd. In de lente en zomer waren de sterftecijfers niet opvallend hoger dan normaal. Pas tegen oktober begon de oversterfte flink op te lopen, toevallig ook precies toen de coronabesmettingen weer opliepen.

Vaccinaties in Nederland

Conclusie

Er is dus geen reden om te denken dat het vaccin de oorzaak is van de oversterfte. Veel logischer zou zijn dat onderrapportage van coronadoden voor de oversterfte zorgt, in combinatie met het zorginfarct.

1 reactie

  1. Gek he nu mogen we zelf nadenken maar als het om de maatregelen en de prikken gaat natuurlijk niet
    Denk en kijk ook even naar de uitvaart de artsen die ons proberen te waarschuwen
    De bloedtesten van de gevaccineerde kortom doe je eigen onderzoek en vorm je eigen mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *