Wat heeft HAARP te maken met de aardbeving in Turkije?

Er gaan geruchten rond op social media, dat de aarbevingen in Turkije en Syrië niet zomaar zijn ontstaan. Niet de natuur, maar het HAARP-programma zou de oorzaak zijn van de aardbevingen.

In dit artikel zoek ik uit: wat is het HAARP-programma, en zou het kunnen dat de aardbevingen hierdoor veroorzaakt zijn?

Op een rijtje

Deze tweet van ‘president Netherland’ is veel gedeeld. Een handig begin van mijn factcheck. Er worden twee dingen beweerd:

  1. Er waren op 6-2-2023 extreem veel aardbevingen over de hele wereld
  2. Onderzoekers gaan ervan uit dat er HAARP-technieken zijn toegepast

Extreem veel aardbevingen

Nummer 1. is makkelijk te checken. Ik heb op earthquake.usgs.gov gekeken, en gezocht op 6 februari. Dan krijg ik deze kaart:

Dit ziet er anders uit dan de kaart in de tweet. Er zijn op meerdere plekken aardbevingen, maar geen grote. Alleen in Turkije en Syrië.

Ik heb nog eens goed gekeken naar de kaart van ‘president Nederland’. Als je op de tweet klikt zie je een grotere versie van de kaart:

Bron

Hier klopt iets niet… Goed kijken: linksonder zie je Australie en Nieuw-Zeeland, met een heleboel aardbevingen in Nieuw Zeeland. Dan zie je iets naar rechts Zuid-Amerika, dan Afrika, en dan eh, huh? Weer Australië? Maar dan ineens met aardbevingen in Australië, en geen aardbevingen in Nieuw Zeeland.

Geen idee wat hier fout gaat, het lijkt erop dat er meerdere kaarten zijn samengevoegd tot één kaart.

Ik heb nog even een kaart van 4 februari bekeken om te vergelijken, zie hieronder. Je ziet dat het ‘normaal’ is dat er hier en daar op de wereld kleine aardbevingen zijn. Behalve de aardbeving in Turkije was er op 6 februari niks bijzonders aan de hand. Punt 1 is dus: niet waar.

Bron

Wat is HAARP?

Dan gaan we naar punt 2:

Onderzoekers gaan er vanuit dat er HAARP-technieken zijn toegepast.

Wat zijn HAARP-technieken? HAARP staat voor: High Frequency Active Auroral Research Program. In het Nederlands: Hoge frequentie actief poollicht onderzoeksprogramma. Het is een onderzoeksinstituut in Alaska, in de buurt van de Noordpool. Er wordt in het HAARP onderzoek gedaan naar de ionosfeer. De ionosfeer is het bovenste gedeelte van de dampkring.

Bron

Het doel van het HAARP is vooral om onderzoek te doen naar radiogolven, om technieken voor communicatie en navigatie te verbeteren.

HAARP en wapens

Al in de jaren ’90 was er kritiek op het HAARP. Een kleine groep wetenschappers dacht dat er onderzoek werd gedaan naar wapens. Wikipedia schrijft hierover:

Deze kritiek werd versterkt door Bernard Eastlund, een natuurkundige, die enkele van de concepten achter HAARP had helpen ontwikkelen. Hij stelde een wapen voor waarmee met radiogolven van hoge frequenties de elektronen en ionen in de ionosfeer konden worden gemanipuleerd om zo vijandelijke raketten tegen te houden en vijandelijke communicatie onmogelijk te maken. Deze plannen werden echter nooit uitgevoerd, en de aannemers die verantwoordelijk waren voor de bouw op het HAARP-terrein hebben altijd ontkend dat Eastlunds ideeën werden gebruikt bij de bouw.

Wikipedia

Ik lees hier niks over aardbevingen. Het gaat over wapens die met radiogolven een raket tegen kunnen houden. Heel iets anders dus.

Een aardbeving wordt meestal veroorzaakt door de verschuiving van tectonische platen, dat zijn platen in de aardkorst. Er zijn wetenschappers die denken dat straling ook te maken heeft met aardbevingen. Een Nederlandse onderzoeker voorspelde zelfs de aardbeving in Turkije, heel bijzonder. Het AD schrijft hierover:

In tegenstelling tot gevestigde wetenschappers, kijkt hij (…) niet alleen naar de aardplaten, maar meet hij de effecten die planeten hebben op de aarde. Als de maan en enkele planeten op één lijn staan, heeft dat volgens Hoogerbeets effect op de tektonische platen. Dat is niet te vergelijken met eb en vloed in de zee, waarop de zwaartekracht van de maan van invloed is. Maar wel met de magnetische kracht die de Noord- en Zuidpool uitstralen. Volgens de theorie van Hoogerbeets heeft die elektromagnetische straling grote invloed op de activiteit van de atmosfeer en aardkorst.

Interview AD

Als deze man gelijk heeft, is de aardbeving veroorzaakt door de natuur, en niet door het HAARP. Er is geen enkel bewijs voor de bewering dat het HAARP achter de aardbeving zit. Er zijn voor zover bekend geen ‘HAARP-technieken’ om aardbevingen mee te veroorzaken.

Een onderzoeker van HAARP zegt hierover in een interview met VICE:

Het idee dat wij achter aardbevingen zitten, komt denk ik omdat radiogolven ook de aarde in kunnen gaan. Maar deze signalen zijn lang niet sterk genoeg om een aardbeving op te wekken. Naar keiharde muziek luisteren zal nog eerder voor een aardbeving zorgen. De antennes van HAARP zijn bovendien gebouwd om radiogolven recht naar boven te stralen.

Vice

Punt twee is dus ook niet waar: er zijn geen HAARP-technieken om aardbevingen mee te veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *