Hoe kan het dat de oversterfte in 2021 zo hoog was?

Ik schreef al eerder over oversterfte, o.a. of er een verband is met het vaccin. Vandaag las ik een tweet van Herman Steigstra die met meer dan 1000 retweets nogal populair is. In dit artikel zoek ik uit hoe het zit met de oversterfte in 2021. Hoe kan het dat die zo hoog was, als de effectiviteit van de vaccins 95% is?

Check

Eerst even de feiten checken die Steigstra deelt:

 1. Minstens 15.000 oversterfte sinds oktober 2021, 6 maanden
 2. CBS zegt dat het corona is
 3. Twee keer zoveel als in de eerste golf
 4. Pfizer beloofde 95% effectief
 5. Tweede kamer haalt schouders op
 6. CBS is gestopt met het updaten van de cijfers.

Het is 28 april, het verbaast mij dat de cijfers over oversterfte al bekend zijn, aangezien april nog (net) niet afgelopen is. Ik heb het even nagekeken op de CBS website, en de cijfers zijn als volgt:

Screenshot van een notitie #sorrynotsorry

In januari en februari 2022 was er geen oversterfte, maar ondersterfte. Vandaar de – voor de getallen. Zo op het eerste gezicht is de optelsom van deze getallen niet 15.000, maar ik pak m’n rekenmachine er even bij. De rekenmachine zegt: 3.000.

Conclusie

Misschien is het gemakzuchtig maar ik heb niet zo’n zin meer om de rest van deze tweet uitgebreid te gaan factchecken. Het CBS is sowieso niet gestopt met het updaten van de cijfers rond oversterfte, die staan allemaal netjes op de website. Dat de Tweede Kamer z’n schouders ophaalt is ook onzin, Pieter Omtzigt heeft juist kamervragen gesteld over de oversterfte eind 2021. In de eerste golf zijn er zo’n 10.000 mensen overleden aan corona (bron). Het dubbele van 10.000 is 20.000, niet 15.000. Het enige wat eigenlijk klopt in deze tweet is dat Pfizer 95% effectief is.

De tweet van Herman Steigstra klopt niet en is simpelweg desinformatie. Best kwalijk dat meer dan 1000 mensen dit delen, zonder even zelf na te denken en te checken of de informatie wel klopt.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

2 reacties

 1. In april zelfs 700 doden extra boven de gehanteerde hoge marge van fluctuerende oversterfte. De relatieve ondersterfte in januari, februari komt omdat toen delta verdween en omikron een mortaliteit heeft van onder de 0.01 procent. Daarna heeft de griep, circa 0.1 mortaliteit, voor oversterfte gezorgd.
  Ik ben benieuwd hoe je tot een werkzaamheid van 95 procent Pfizer komt. Ik zou me toch maar eens verdiepen in de Pfizerpapers.
  Alleen deze maand al weer 80.000 pagina ’s vrijgegeven. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *