Doe je eigen onderzoek!

Je hoort het steeds vaker: doe je eigen onderzoek! Geloof niet alles wat de overheid je vertelt! Steeds minder mensen geloven alles wat ze verteld wordt. Albert Einstein heeft hier een mooie quote over:

The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existence. One cannot help but be in awe when he contemplates the mysteries of eternity, of life, of the marvelous structure of reality. It is enough if one tries merely to comprehend a little of this mystery each day.

Heel eerlijk: ik geloof het meeste wat de overheid ons vertelt. En ik geloof bijna alles wat wetenschappers ons vertellen. Maar sinds corona ben ik wel kritischer geworden. Dat mondkapjes niet werken, heb ik nooit geloofd. Of dat kinderen niet besmettelijk zijn. Kwestie van gezond verstand. Ik vraag me ook af of een 2G-systeem zin heeft, dan gaan mensen die niet gevaccineerd zijn toch juist samen dingen doen? Wat moeten ze anders? Als dan één persoon besmet is, gaat het gelijk mis. Bovendien is het nogal een schending van onze grondrechten, net als de avondklok. En het verbod om na 20:00 drank te kopen. Oké, drank kopen in de avond is niet echt een grondrecht, maar toch. Hoe helpt zo’n drankverbod überhaupt tegen corona?

Ik geloof wel in vaccinatie, en zelfs in de PCR-test 😇🐑 Op basis van de kennis die ik op dit moment heb. Maar ik wil graag weten waarom zo veel mensen hun twijfels hebben. Dus ik heb besloten om artikelen die ‘wappies’ mij sturen niet meer ongelezen weg te gooien, en ik heb zelfs besloten om vanaf nu YouTube filmpjes te kijken, ook al heb ik een hekel aan YouTube.

Wie, wat, waar?

Ik ga deze filmpjes en artikelen uitpluizen en factchecken. En dan het liefst de verhalen zo veel mogelijk versimpelen. Hoe simpeler en makkelijker te begrijpen, hoe beter. Waar ik naar kijk: wie is degene die dit zegt? Welke belangen heeft hij of zij? Wat is zijn expertise? De volgende vraag is: klopt de informatie die gegeven wordt? Wat zeggen andere experts hierover? Ik probeer mijn bronnen zo neutraal mogelijk te houden, het liefst gewoon Wikipedia. Lijkt simpel, maar het mooie van Wikipedia is dat de informatie door ‘het volk’ geschreven is. Niet afkomstig van de overheid of de industrie dus. Heeft Wikipedia altijd gelijk? Nee, maar ja, wie heeft er áltijd gelijk?

Behalve Wikipedia haal ik graag informatie uit wetenschappelijke tijdschriften, websites van universiteiten en andere kennisinstituten, en uit de eerste hand, dus informatie van iemand die iets zelf gezien of meegemaakt heeft. Ik ga ook experts aan het woord laten, dus wetenschappers en artsen, die dingen beter kunnen uitleggen dan ik.

Samenwerking

Het allerbelangrijkste aan dit project vind ik dat ik niet alleen wil zenden, maar ook wil ontvangen, en samenwerken. We hoeven het niet altijd eens te zijn, maar ik wil heel graag tegengas. Ben je het ergens niet mee eens? Heb je andere informatie? Let me know!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *