De Pfizer papers

De factcheck van vandaag gaat over de ‘Pfizer papers’. Een Amerikaanse organisatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de FDA, omdat ze precies willen weten welke onderzoeken Pfizer heeft gedaan rond het coronavaccin. De resultaten van dit onderzoek heeft Pfizer naar de FDA gestuurd om het vaccin goed te laten keuren, en de rechter heeft nu bepaald dat deze documenten openbaar gemaakt moeten worden.

Weggelakt

Normaal gesproken wordt dit soort informatie niet openbaar, omdat het concurrentiegevoelige gegevens bevat. Denk aan locaties waar Pfizer de tests laat uitvoeren, methodes die gebruikt worden, enzovoorts. De FDA geeft de documenten in delen vrij, nadat de vertrouwelijke informatie hebben weggelakt. Per maand wordt zo’n 500 pagina’s* uit de documenten vrijgegeven, omdat ze alles grondig willen controleren op gevoelige informatie. Als ze dat niet doen krijgt de FDA weer een rechtszaak van Pfizer aan zijn broek…

*Update: de Amerikaanse rechtbank heeft besloten dat de FDA sneller moet werken, ze moeten maar liefst 55.000 pagina’s per maand publiceren. Logisch wel, op het oude tempo zouden ze er ruim 50 jaar over doen om alles openbaar te maken.

Miskramen

De Nederlandse blogger Jaap C. Hanekamp* schrijft op zijn website bezorgde artikelen over de Pfizer papers, met name over het aantal doden en bijwerkingen dat gemeld wordt in de documenten. Als ik het artikel van meneer Hanekamp lees, schrik ik in eerste instantie een beetje:

Pregnancy outcomes for the 270 pregnancies were reported as spontaneous abortion (23)

Van de 270 zwangerschappen in de vaccin-tests eindigden er 23 in een miskraam? Dat klinkt niet goed! Tot ik ga checken: gemiddeld eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. 23 miskramen bij 270 zwangerschappen is dus een heel normaal aantal.

*UPDATE 2023

De blogpost van Jaap Hanekamp is offline gehaald. Er staat nu alleen nog een kort artikel over de Pfizer papers op Hanekamp’s site, hierin wordt niks gezegd over miskramen. Misschien heeft meneer Hanekamp zich bedacht?

Doden

Het meest schokkende cijfer in de Pfizer papers is het aantal doden dat gemeld is na vaccinatie: 1223 mensen zijn overleden nadat ze een Pfizer-prik hebben gehad. Dit klinkt net zo heftig als de 23 miskramen, maar hier geldt hetzelfde: er is niks bijzonders aan de hand.

Hoe verdrietig ook: op een dag geven we allemaal de pijp aan Maarten. Iedereen die zich laat vaccineren, zal overlijden na zijn vaccinatie.

Maar weinig mensen zullen overlijden door hun vaccinatie. Hoewel het exacte aantal vaccinaties is weggelakt, kunnen we wel een schatting maken van het aantal mensen dat gevaccineerd is. Alleen al in de VS waren eind februari 2021 3,4 miljoen mensen gevaccineerd (bron).

In de VS overlijden er per jaar 8,2 personen per 1000 inwoners. Normaal gesproken zullen er omgerekend van 3,4 miljoen mensen per maand 2322 overlijden. In 2,5 maand zijn dat 5805 overledenen, in een groep van 3,4 miljoen. Het is daarom niet vreemd dat er bij Pfizer 1223 meldingen zijn gemaakt van mensen die zijn overleden na hun vaccinatie. Het aantal is zelfs een stuk lager dan het verwachte aantal sterfgevallen. Eigenlijk kan je uit deze cijfers geen enkele conclusie trekken.

Controlegroep

In de eerste zes maanden dat het vaccin op de markt was, is door Pfizer een uitgebreid onderzoek opgezet naar de effectiviteit en de bijwerkingen. Dit onderzoek had ruim 45.000 deelnemers, die verdeeld zijn in twee groepen: een onderzoeksgroep met proefpersonen die het vaccin kregen, en een controlegroep van proefpersonen die niet gevaccineerd werden. In de onderzoeksgroep overleden 15 personen, en in de controlegroep 14. Na onderzoek bleek dat geen van de 15 sterfgevallen in de onderzoeksgroep verband hield met het vaccin.

Conclusie

De bewering dat er 1223 mensen zijn overleden door het Pfizer-vaccin is niet waar. Wat wel waar is, is dat er 1223 mensen zijn overleden nadat zij een vaccinatie hadden gekregen. Dit aantal is lager dan het aantal mensen dat normaal gesproken in dezelfde periode overlijdt. Uit verder onderzoek is niet gebleken dat het Pfizer-vaccin een verhoogde kans op overlijden geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *