Is de kans op infectie groter als je gevaccineerd bent?

Willem Engel deelt op Twitter een grafiek waaruit het lijkt alsof de kans groter is om besmet te raken, als je gevaccineerd bent. Klopt dit?

Bovenaan de grafiek staat dat de grafiek over besmettingen in Ontario, Canada gaat. Om te checken of de cijfers kloppen, kijk ik op de website van het Canadese RIVM. In de grafiek hieronder zie je dat de cijfers inderdaad lijken te kloppen.

Maar er is een belangrijk ‘detail’. De grafiek hierboven gaat over het totale aantal besmettingen, en er zijn véél meer mensen gevaccineerd dan niet-gevaccineerd, dus je kan deze groepen niet zomaar met elkaar vergelijken.

Als je een eerlijk beeld wil van de verschillen tussen gevaccineerd en ongevaccineerd, moet je in plaats van ‘number of cases’ het andere vakje aanvinken: ‘rate per 100.000’. Dan ziet de grafiek er heel anders uit, zoals je hieronder ziet.

Denkfout

Opvallend: er zijn sindskort meer gevaccineerden die besmet zijn dan ongevaccineerden! Hoe kan dat? Betekent dat dat de kans groter is om besmet te raken als je gevaccineerd bent?

Nee, dat is een denkfout. De groep ongevaccineerden is veel kleiner, dus de kans is nog steeds vele malen groter als je niet gevaccineerd bent.

Een voorbeeld:

Stel je hebt een groep met 50 taxichauffeurs. Van deze taxichauffeurs heeft 80% een rijbewijs, en 20% heeft gek genoeg geen rijbewijs, en ook geen rijlessen gevolgd. Hoe ze dan taxichauffeur zijn geworden, is een mysterie, maar het is een voorbeeld dus dat maakt even niet uit.

Er zijn dus 10 chauffeurs zonder rijbewijs (met zonnebril), en 40 met een rijbewijs (met bril).

Een jaar later hebben 20 van de 50 chauffeurs een ongeluk gehad tijdens hun werk. Er waren 8 chauffeurs zonder rijbewijs die een ongeluk kregen, en 12 chauffeurs met een rijbewijs.

Op het plaatje hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

De meeste chauffeurs met een rijbewijs hebben geen ongeluk gehad, en de chauffeurs zonder rijbewijs hebben bijna allemaal een ongeluk gehad. Je kan dus duidelijk zien dat je beter wel je rijbewijs kan halen, voordat je op een taxi gaat werken.

Je kan van dezelfde cijfers ook een grafiek maken, zoals hieronder. Zo lijkt het alsof de kans veel groter is om een ongeluk te krijgen, als je een rijbewijs hebt. Dezelfde cijfers, een heel ander beeld.

Dit is precies wat er in de grafiek is gedaan die Willem Engel deelde op Twitter. Het líjkt alsof het beter is om je niet te laten vaccineren, net zoals het beter lijkt om geen rijbewijs te halen in de grafiek hierboven.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *