Vallen mensen neer door het vaccin?

Elke dag komen er nieuwe voorbeelden voorbij op social media: mensen die ineens in elkaar zakken, of jonge gezonde mensen die een hartaanval hebben gekregen. Veel mensen denken dat er een verband is met het vaccin, het kan toch geen toeval zijn dat er ineens zoveel mensen een hartaanval krijgen?

Onderzoek

Voordat het vaccin werd goedgekeurd, is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de bijwerkingen. Uit dit onderzoek is niet gebleken dat er een verhoogde kans is op hartaanvallen. Wel bleek nadat de vaccins op de markt kwamen, dat de vaccins een risico opleveren op myocarditis en pericarditis, met name voor jonge mannen (tot 30 jaar). Myocarditis is een ontsteking van de hartspier, en pericarditis is een ontsteking van het hartzakje. Beide zijn goed te behandelen, en de meeste patiënten houden er geen blijvende schade aan over. In Nederland hebben voor zover bekend 231 mensen deze klachten gekregen na vaccinatie, en vier personen zijn overleden. De klachten treden meestal op binnen twee tot vier dagen na vaccinatie.

Iemand die myocarditis heeft, krijgt koorts en griepachtige verschijnselen. Bij pericarditis hebben patiënten een benauwd gevoel en druk op de borst. De meeste patiënten zakken niet in elkaar zoals bij een hartstilstand.

Frequentie-illusie

Het ligt dus niet voor de hand dat de in elkaar zakkende sporters iets te maken hebben met het vaccin. Waar rook is, is vuur, wordt al snel gedacht, maar dat is niet altijd zo. Er was veel ophef over Christian Eriksen op het EK, maar later bleek dat hij niet eens gevaccineerd was. Wat ook interessant is: de FIFA houdt bij hoeveel voetballers er plotseling overlijden. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er in de periode van 2014 tot 2018 maar liefst 617 spelers een hartstilstand kregen op het voetbalveld. 475 van hen overleefde het niet, dat zijn meer dan honderd voetballers per jaar.

Waarom lijkt het dan toch alsof er ineens heel veel sporters in elkaar zakken? Een verklaring zou kunnen zijn: het Baader-Meinhof fenomeen, of de frequentie-illusie. Als je ergens op let, zie je het ineens overal. Heb je net gehoord dat je zwanger bent? Ineens zie je overal baby’s en zwangere vrouwen.

Snelwegschutter

Een bijzonder voorbeeld hiervan is de ‘snelwegschutter’ die de Nederlandse snelwegen in 2011 onveilig maakte. Nadat een bestuurder melding maakte van een achterruit die ineens kapot ging met een harde knal, rukte de politie massaal uit, er kwamen zelfs helicopters bij kijken. Op de snelweg werden 7 auto’s gevonden met schade, en ook bij reparatiebedrijven werd veel schade gemeld. Volgens getuigen was er geschoten met een luchtbuks.

Nadat het incident in het nieuws was geweest, kwamen er steeds meer meldingen binnen bij de politie, uiteindelijk ging het om bijna 400 meldingen van mensen die geraakt waren door de snelwegschutter.

Steenslag

De politie is een groot onderzoek gestart, maar moest uiteindelijk concluderen dat de snelwegschutter niet bestond. Behalve de getuigen van het eerste incident, die een luchtbuks zouden hebben gezien, was er geen enkele ooggetuige die iemand had zien schieten. Volgens de politie werden de kapotte ruiten door steenslag veroorzaakt (kleine steentjes die tijdens het rijden tegen de autoruit slaan). Ook voordat de ‘snelwegschutter’ actief werd, kregen schadebedrijven wekelijks meerdere meldingen van autoruiten die spontaan kapot waren gegaan, en het aantal meldingen was niet opvallend hoger.

Doordat de snelwegschutter zo vaak in het nieuws was, dachten veel mensen bij een kapotte ruit gelijk aan de snelwegschutter dacht, en leek het alsof er iets aan de hand was.

Conclusie

Mogelijk is er bij het vaccin en hartstilstanden hetzelfde aan de hand: het lijkt alsof er iets aan de hand is, omdat iedereen het erover heeft. Uit cijfers blijkt niet dat mensen die gevaccineerd zijn een hoger risico lopen op een hartstilstand.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *