Is ivermectine een wondermiddel tegen corona?

Al sinds het begin van 2020 woedt er een felle discussie over ivermectine, een medicijn dat zou werken tegen corona. Ik schreef er al eerder een artikel over. Kort samengevat: ivermectine is een goedkoop medicijn, en het patent is verlopen. Er valt dus geen geld aan te verdienen door de farmaceutische industrie. Volgens sommige mensen willen ze daarom niet dat bekend wordt dat ivermectine werkt. Als dit waar is, zou het misdadig zijn. Maar ís het waar?

Bewijs

Ik vond de discussie rond ivermectine altijd lastig, tot nu toe. Er waren al veel onderzoeken naar ivermectine en corona, maar veel van deze onderzoeken waren niet goed uitgevoerd. Er waren bijvoorbeeld te weinig proefpersonen, of er was gerommeld met de resultaten. Er was dus geen bewijs dat ivermectine werkte, maar ook geen keihard bewijs dat het niet werkte. Artsen mogen geen medicijnen voorschrijven zonder bewijs dat ze werken, dus ivermectine werd niet gebruikt. Ik schreef er een artikel over, maar ik heb altijd in m’n achterhoofd gehouden: wat nou als het toch blijkt te werken? Het is nooit écht goed onderzocht…

Nieuw onderzoek

Maar er is nieuws! Wetenschappers hebben een groot onderzoek afgerond naar ivermectine, en dit onderzoek is heel zorgvuldig en goed uitgevoerd. Dit hebben de wetenschappers gedaan: ze hebben een groep van 1358 (!) coronapatiënten in tweeën verdeeld. De helft van de mensen kreeg ivermectine, en de andere helft kreeg een placebo (neppil). De patiënten en de artsen wisten niet wie ivermectine had gekregen en wie niet.

Dubbelblind

Deze manier van onderzoeken wordt dubbelblind genoemd. Het wordt gezien als de beste manier om een wetenschappelijk onderzoek te doen, als je niet weet welke patiënten het placebo hebben gehad, kan je het onderzoek niet (onbewust) bijsturen. Dubbelblind onderzoek is ook gebruikt bij het testen van de vaccins. Daar bleek trouwens dat een groot deel van de proefpersonen die een neppil had gehad, ook bijwerkingen kreeg zoals hoofdpijn en een ziek gevoel (lees het hele artikel hierover).

Resultaat

In het onderzoek naar ivermectine hebben de wetenschappers de twee groepen nauwkeurig gevolgd: wie krijgt er ernstige klachten, wie belandt er in het ziekenhuis? Beide groepen bestonden uit risicopatiënten, bijvoorbeeld mensen met diabetes en andere aandoeningen waardoor ze een hoger risico lopen als ze corona krijgen.

De uitkomst van het onderzoek: er is geen verschil tussen patiënten die ivermectine slikken, en patiënten die een neppil slikken. De twee groepen werden even vaak opgenomen in het ziekenhuis, en er was geen verschil in hoe ernstig de klachten waren.

Jammer genoeg is de conclusie die we hieruit moeten trekken: ivermectine werkt niet tegen corona. Als ivermectine zou helpen, dan zou je een verschil zien tussen beide groepen.

Grafiek

Een voorbeeld van onderzoek waarbij je wel een duidelijk effect ziet, is bij het Pfizer-vaccin. In de grafiek hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

FDA scientists endorse Pfizer/BioNTech Covid-19 vaccine before key panel
Bron

Een korte uitleg: op de onderste lijn zie je de dagen na de start van het onderzoek. En op de linker lijn zie je het aantal besmettingen met corona. De rode lijn is de groep die het placebo heeft gekregen, in deze groep blijft het aantal besmettingen stijgen, de lijn is (bijna) recht. Op de blauwe lijn zie je de groep proefpersonen die het vaccin heeft gekregen. Deze lijn loop de eerste 7 dagen nog gelijk met de rode, maar na ongeveer 14 dagen wordt de lijn veel steiler. Er zijn dus veel minder besmettingen in deze groep. De conclusie die wetenschappers hieruit trekken, is dat het vaccin goed werkt, in vergelijking met een placebo.

Helaas zijn er voor het ivermectine-onderzoek nog geen grafieken bekend gemaakt, alleen de voorlopige resultaten zijn naar buiten gebracht. De onderzoekers werken nog aan een wetenschappelijk artikel waarin alle informatie gedeeld wordt, het kost even tijd om dit allemaal netjes uit te werken, vandaar dat eerst de voorlopige resultaten zijn gedeeld.

Conclusie

Onderzoekers hebben bewezen dat ivermectine niet werkt tegen corona. Artsen en wetenschappers waren hier al langer van overtuigd, en nu is er een groot onderzoek gedaan met duidelijke resultaten. Wie nu nog beweert dat ivermectine werkt tegen corona, is niet wetenschappelijk bezig.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *