Werkt ivermectine tegen corona?

Thierry Baudet stelt op Twitter dat ivermectine en HCQ uitstekend werken tegen corona. Eén ding tegelijk, dus vandaag ga ik checken: werkt ivermectine tegen corona?

Wat is ivermectine?

Vraag één is natuurlijk: wat is ivermectine eigenlijk? Op de website Farmacotherapeutisch Kompas kan je een beschrijving vinden van alle geneesmiddelen die in Nederland gebruikt worden. Deze website wordt door artsen gebruikt om informatie vinden, en is gemaakt door apothekers en artsen.

Volgens het Farmacotherapeutisch Kompas wordt ivermectine gebruikt bij een infectie met wormen (die in je darmen dus 💩), schurft of rivierblindheid (een tropische ziekte). Over corona is niks te vinden op deze pagina.

Wat vinden artsen van ivermectine?

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Nederlands Huisartsen Genootschap raden het gebruik van ivermectine af bij corona. Zij vinden dat er niet genoeg bewijs is dat ivermectine werkt tegen corona. Ook is er niet genoeg bekend over de bijwerkingen.

Er zijn studies gedaan naar ivermectine, maar volgens het NHG zijn deze studies niet goed genoeg uitgevoerd om te bewijzen dat ivermectine effectief is tegen corona. Er was bijvoorbeeld geen controlegroep met patiënten die geen ivermectine kregen, om te kijken of deze groep minder snel herstelde. Zo’n controlegroep is wel gebruikelijk bij wetenschappelijk onderzoek. Bij een andere studie werd ivermectine tegelijk onderzocht met andere middelen, waardoor het niet duidelijk is welk middel ervoor zorgde dat de patiënten opknapten.

Wel vinden artsen het verstandig dat ivermectine wordt gebruikt in een onderzoekssetting, dus om te onderzoeken of het middel effectief is.

India en Japan

In India was ivermectine (samen met HCQ) onderdeel van de officiële behandelrichtlijn. De resultaten leken veelbelovend, maar in september 2021 is ivermectine weer geschrapt uit het protocol, omdat er geen meetbaar effect was.

Volgens verschillende influencers zoals Hal Turner wordt ivermectine ook in Japan veel gebruikt, en verklaart dit de daling van het aantal coronagevallen in 2021. In Japan is ivermectine geen onderdeel van het behandelprotocol van corona, de officiële instanties raden ivermectine af. wel is in 2021 70% van de bevolking gevaccineerd, dit kan de daling in coronapatiënten verklaren.

Conclusie

De stelling van Baudet dat ivermectine ‘uitstekend’ werkt tegen corona, klopt niet. Er is geen duidelijk bewijs dat ivermectine een effectief medicijn is tegen corona.

Meer weten? Lees ook Nobelprijs 2015 voor ivermectine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *