Vindt de WHO boosters onnodig?

who logo

Minder dan vijftig procent van de gevaccineerde Nederlanders heeft een afspraak gemaakt voor een boosterprik. De helft ziet dus het nut van een booster niet in. Hebben zij gelijk? Er wordt gezegd dat de WHO ook tegen boosters is, in dit artikel check ik of dat klopt.

Oneerlijk verdeeld

Op 22 december 2021 heeft de WHO een statement uitgebracht over boostervaccinaties. Hierin schrijven ze:

The Director-General of WHO has called for a moratorium on booster vaccination for healthy adults until the end of 2021 to counter the persisting and profound inequity in global vaccine access. While many countries are far from reaching the 40% coverage target by the end of 2021, other countries have vaccinated well beyond this threshold, already reaching children and implementing  extensive booster vaccination programmes. 

De WHO heeft dus een oproep gedaan om niet te boosten tot het einde van 2021, omdat er nog teveel landen zijn waar niet iedereen de kans heeft om een eerste prik te krijgen. De WHO vindt het niet terecht dat in Westerse landen al kinderen (voor wie het risico op ernstige ziekte laag is) worden gevaccineerd, terwijl in andere landen nog niet eens 40% van de bevolking gevaccineerd is.

Hiermee zegt de WHO niet dat een booster geen positief effect kan hebben, integendeel:

Regulatory authorities and advisory bodies have thus assessed a favourable benefit risk ratio of booster vaccination at an individual level.

Toch is de WHO geen voorstander van booster voor gezonde jonge mensen, behalve zorgmedewerkers:

Introducing booster doses should be firmly evidence-driven and targeted to the population groups at highest risk of serious disease and those necessary to protect the health system.

De stelling dat de WHO boosters niet nodig vindt, klopt dus.

Kinderen en jongeren: geen bewijs

Ook heeft de WHO een paar dagen geleden een statement uitgedaan over boosters voor kinderen en jongeren onder de 18. In sommige landen, waaronder de VS en Duitsland, zijn al boostercampagnes voor jongeren aan de gang. In Nederland ligt een verzoek tot beoordeling bij de Gezondheidsraad. De WHO is tegenstander van boosters voor jongeren, niet alleen vanwege de vaccinverdeling in de wereld, ze stellen zelfs dat er geen bewijs is dat een booster nodig is voor jongeren. Chief scientist Soumya Swaminathan is hier stellig over:

“There is no evidence right now that healthy children or healthy adolescents need boosters. No evidence at all”

Conclusie

De bewering dat de WHO boosters niet nodig vindt voor gezonde jonge mensen klopt. Voor kinderen zegt de WHO zelfs dat er geen bewijs is voor boosters.

Voor volwassenen vindt de WHO boosters op individueel niveau wel zinvol, maar omdat de verdeling van vaccins in de wereld niet goed is, vindt de WHO het beter om eerst te zorgen dat alle ouderen en kwetsbaren wereldwijd volledig gevaccineerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *