Verandert het vaccin je DNA? (2)

spike eiwit mrna vaccin

Vandaag ga ik uitzoeken hoe mRNA-vaccins werken. Als je al precies weet hoe mRNA werkt, kan je gelijk verder lezen, weet je dit niet, lees dan eerst even deel 1 van deze serie.

mRNA-vaccin

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Dit betekent dat de werkzame stof in het vaccin mRNA is. Dit mRNA moet op de juiste plek in je lichaam terecht komen. Zoals we in het vorige artikel hebben gezien, is mRNA actief in je cellen. Buiten een cel, dus bijvoorbeeld in je bloedbaan, kan mRNA niet los overleven, het wordt dan vrijwel direct afgebroken door je lichaam. Ook kan mRNA bijna niet zelfstandig een cel binnenkomen, het komt niet door je celmembraan heen.

Word je dik van het vaccin? 🍔

Om te zorgen dat het mRNA in de vaccins toch in je cellen terecht komt, wordt het mRNA verpakt in kleine vetbolletjes. Deze vetbolletjes vallen onder de nanomedicijnen, en zijn gemaakt van onder meer cholesterol, een vet dat ook in hamburgers zit. In EOS Wetenschap vertelt een onderzoeker dat er in een hamburger 500 keer meer cholesterol zit dan in een dosis mRNA-vaccin, je wordt er dus niet dik van.

Als het mRNA met behulp van de vetbolletjes in je cel is gekomen, gaat het in de cel aan het werk. In het filmpje hieronder wordt het heel duidelijk uitgelegd.

Waar het op neerkomt is dit: het mRNA bevat de code van het virus, maar dan niet van het hele virus: alleen van een deel van het virus: het spike-eiwit. Als je het coronavirus onder een microscoop bekijkt, zie je een bal met allemaal uitsteeksels, deze uitsteeksels zijn de spike-eiwitten. Het spike-eiwit is als het ware een breekijzer waar het virus je cellen mee binnen kan komen.

spike eiwit mrna vaccin

In het vaccin zelf zit geen spike-eiwit, maar alleen mRNA, de code van het eiwit. Het mRNA in het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam deze spike-eiwitten zelf gaat aanmaken. Je eigen cellen krijgen deze uitsteeksels, precies dezelfde als die het coronavirus gebruikt. Dan gaat je afweersysteem aan de slag, je gaat antistoffen produceren die de spike-eiwitten onschadelijk maken.

Spike-eiwit na vaccinatie

De foto hierboven doet een beetje denken aan een UFO-waarneming. Zo’n supervage foto waarin je bijna alles wel kan zien, met een beetje fantasie. Maar als je goed kijkt, zie je op plaatje B de spike-eiwitten zitten. Foto A is een microscopische foto (bron), en B is weer een uitvergroting van een deel van de foto. Plaatje D en E zijn artist’s impressions, dus die bewijzen niet zoveel, maar A en B zijn echte foto’s die met een speciale microscoop gemaakt zijn.

Dit artikel wordt alweer te lang, dus morgen het volgende deel: hoe werkt je afweersysteem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *