Zijn er opvallend veel AIDS-onderzoekers overleden?

Thierry Baudet deelde gister op Twitter een collage waarmee wordt gesuggereerd dat er opvallend veel AIDS-onderzoekers zijn overleden de afgelopen tijd. In dit artikel zoek ik uit of deze suggestie klopt.

Makkelijk

Eerlijk: op het moment dat ik deze inleiding schrijf heb ik geen idee. Bij sommige artikelen die ik schrijf, heb ik stiekem van te voren al een mening, maar over AIDS-onderzoekers niet. Geen verstand van. Het enige wat ik wel denk: uiteindelijk overlijden we allemaal, ook AIDS-onderzoekers. Je zou van elke beroepsgroep wel zo’n collage kunnen maken: overleden tandartsen, overleden ministers…

Wat ook goed is om te onthouden: AIDS werd ontdekt in de jaren ’80. Voordat je als wetenschapper een beetje naam hebt gemaakt, ben je al snel een jaar of 30. Het is inmiddels 2022, de wetenschappers die bij de ontdekking en eerste onderzoeken rond AIDS betrokken waren, zijn nu rond de 70.

Het lijkt mij het handigste om eerst de collage eens uit elkaar te halen: wat staat er nou precies? Ik begin met een lijstje van de personen waar het over gaat, van linksboven naar rechtsonder. En dan gelijk maar de leeftijd waarop ze zijn overleden erbij, en de doodsoorzaak. Bij doodsoorzaken die opvallend zijn, zet ik een oog-emoji.

Charles van der Horst (67) – verdronken tijdens een zwemwedstrijd 👀
Francis Plummer (68) – hartaanval
Mark Wainberg (72) – verdronken op vakantie 👀
Timothy Ray Brown (54) – leukemie 🚩
MH17-passagiers (6 personen) – vliegramp 👀🚩
David Katzenstein (70) – corona
Arti Ramkissoon (?) (ik schat ongeveer 55) – corona
Ned Sacktor (50) – kanker
Luc Montagnier (89) – onbekend
Kary Mullis (74) – longontsteking
Gita Ramjee (64) – corona
Stephen Karpiak (74) – leverfalen
John Peterson (72) – natuurlijke oorzaak
John C. Martin (69) – verwondingen na een val 👀
Joseph Sonnabend (88) – hartaanval

Opvallend

Wat valt er op in dit lijstje? De gemiddelde leeftijd is 70. Dat is iets lager dan de gemiddelde levensverwachting, die is wereldwijd 72,6. Maar ook weer niet zo laag dat ik denk: verdacht.

Wat ook nogal fout is, is dat één van de personen in het lijstje, Timothy Ray Brown, helemaal geen AIDS-wetenschapper is. Brown was de eerste bekende AIDS-patiënt. Beetje vals om hem in het lijstje op te nemen.

Verder staat er in het screenshot over MH17 dat ‘een derde van de passagiers’ op weg was naar een AIDS-conferentie. Inderdaad waren er direct na de ramp verhalen dat er wel honderd AIDS-onderzoekers in het vliegtuig zouden zitten. Uiteindelijk bleek het om zes personen te gaan.

Verdacht

Als je iedereen die is overleden door een ziekte wegstreept, blijven er vier verdachte gevallen over. Twee wetenschappers zijn verdronken, één overleden na een val, en zes omgekomen bij een vliegtuigramp.

Wat mij opvalt: bij geen van deze sterfgevallen heeft de familie vraagtekens gesteld. Er zijn geen aangiftes gedaan, er is geen onderzoek geweest, niks. De familie vond de omstandigheden blijkbaar niet verdacht. Je weet nooit 100% zeker of iemand vermoord is, maar in feite is er niks wat hierop wijst.

Conclusie

De overleden AIDS-wetenschappers waren bijna allemaal op leeftijd, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat er opzet in het spel is.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *