Wat is een QR-code?

qr-code-denkzelfna

Eigenlijk gewoon een moderne streepjescode. QR staat voor Quick Response, omdat je er snel mee kunt reageren. Heel handig om bijvoorbeeld urls naar webpagina’s snel beschikbaar te maken. We hebben het ook al eerder over de zinnigheid van de QR-code gehad, maar in dit artikel wil ik ingaan op de technische kant van de QR.

Een QR-code is wat minder kwetsbaar als een barcode, doordat de informatie zowel horizontaal als verticaal beschikbaar is. Daarnaast zijn er om diezelfde reden veel meer mogelijkheden.

Voor het coronatoegangsbewijs wordt een uitgebreide qr-code gebruikt waarin de naam en verjaardag van iemand kunnen zitten. Deze code wordt steeds opnieuw gegenereerd door je app en daar zit niet al jouw persoonlijke informatie tegelijk in.

Wat kan de scanner zien?

Degene die de QR-code scant kan hiermee controleren of de QR-code echt is, maar ook of hij daadwerkelijk van jou is. De ene keer krijgt hij je voorletter, de andere keer je verjaardag. Deze informatie is alleen opgeslagen op jouw telefoon en dus niet in een of andere overheidsdatabase.

De internationale QR-code bevat ook informatie over hoeveel vaccinaties je hebt gehad, omdat niet alle landen dezelfde eisen hebben. In Nederland wordt dit gezien als privacy-gevoelige informatie waar de checker geen toegang toe hoeft te hebben. Met de Nederlandse QR-code zie je dus niet of iemand getest of gevaccineerd is.

Het leuke is dat het ministerie de volledige code van zowel de corona-apps als het dashboard op github heeft gezet. Als IT’er heb ik daar wel even rondgeklikt om te kijken hoe het allemaal werkt.

Nemen ze onze privacy serieus?

Het lijkt er wel op. Bij de proof of concept van de QR-code vond ik een lijstje van principes die ze wilden aantonen met de code:

  1. Laten zien dat het mogelijk is om informatie zichtbaar te maken met QR-codes
  2. Data-minimalisatie, zodat er geen onnodige informatie gedeeld wordt met de qr-checker
  3. Onlinkbaarheid, zodat je een gebruiker niet kunt volgen
  4. Dat het voor een groot gedeelte zonder internet-verbinding kan gebeuren

En al bovenstaande dingen bleken en blijken mogelijk.

Kortom, de QR-code is gewoon een moderne barcode, waar veel informatie inpast. We moeten alleen goed blijven nadenken, wat we erin stoppen en hoe we het gebruiken.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *