Wat staat er in de EU-verordening die Ernst Kuipers gaat tekenen?

RTL-presentator Sander Janson deelde gister een tweet over de verlening van een EU-verordening, die minister Kuipers in mei gaat ondertekenen. Deze verordening zou ervoor zorgen dat een QR-code wordt verplicht om te reizen, en dat het niet meer mogelijk is om vaccinatie te weigeren. In dit artikel zoek ik uit wat er precies aan de hand is.

Feedback

Verderop in het draadje staat de link naar de website van de Europese Commissie, waar netjes de verordening staat, en zelfs de mogelijkheid om te reageren als burger. Lijkt sympathiek, maar heel eerlijk: deze feedback heeft geen juridische status. Het is de bedoeling dat de Europarlementariërs naar de bevolking luisteren, maar ze kunnen de reacties net zo goed in de prullenbak gooien. Als ze echt inspraak hadden gewild, hadden ze een referendum georganiseerd.

Verordening

Dan de verordening, die is 35 pagina’s lang. Het gaat om een wijziging in een bestaande verordening, namelijk nummer 2021/953. Deze in juni 2021 goedgekeurd, toen kregen we het Europese coronapaspoort. Het voorstel dat er nu ligt gaat over verlenging en aanpassing van deze verordening.

Even tussendoor: wat is een verordening eigenlijk? Ik heb bijna twintig jaar onderwijs gehad, maar deze had ik even gemist. Een Europese verordening is een regel die boven nationale wetgeving gaat. Als er in de wet van een land iets anders staat, dan geldt dus de Europese verordening.

Inhoud

Wat staat er precies in de verordening? Het document zelf is nogal lang, 35 pagina’s, maar op Europa-Nu vind ik een samenvatting. Het voorstel wat er ligt, gaat over het verlengen van het coronapaspoort met een jaar. Dit is dus het coronapaspoort wat nu al in Europa in gebruik is, de QR-code waarmee je naar andere Europese landen kan.

Verder zijn er een paar veranderingen:

 • Behalve de PCR-test, mogen straks ook antigeentests (sneltests) gebruikt worden. Dit is bedoeld om het testen makkelijker te maken.
 • Het aantal doses vaccin wordt straks weergegeven in de app. Mensen die meerdere doses vaccin hadden gehad in verschillende landen, konden soms geen QR-code krijgen, daarom wordt dit aangepast.
 • Een QR-code voor deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe vaccins. Dit is bedoeld om het onderzoek naar nieuwe vaccins te stimuleren. Proefpersonen die een nieuw vaccin testen, krijgen dan ook een QR-code, ook al is het vaccin nog niet goedgekeurd.

Verplicht vaccineren

De bewering van Sander Janson: ‘mensen mogen niet meer weigeren zich te laten vaccineren’ klopt niet, ik lees dit nergens in de verordening. Vaccineren blijft een vrije keuze, daar gaat deze verordening niet over.

Ook op het gebied van reizen verandert er in feite niks, behalve dat de Europese QR met een jaar verlengd wordt. De Europese QR-code staat juridisch los van de Nederlandse QR-code. Nederland is met deze verordening niet verplicht om de QR-code te blijven gebruiken, behalve aan de grens.

Waardeer deze site 

Ik word niet betaald door de overheid of door de farmaceutische industrie, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!) (berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk 😉)

Bedrag

12 reacties

 1. okeej, ik kreeg al een berichtje doorgestuurd dat je hat vaccin niet meer kon weigeren voor te reizen. goed dat ik het even opzocht.

  1. Ik mis het belangrijkste, dat de WHO de pandemie beheert zodat er een globale aanpak komt bij een pandemie. De WHO, welke gesponsord wordt door allerlei WEF piefjes, zal dus beleid gaan voeren die we moeten volgen?

 2. hoi hoi ik wil je n kleinigheid schenken maar iets houdt mij tegen !! ik moet meer duidelijkheid hebben voor ik mijn banknr. ergens neerzet !!! het is heel duidelijk geformuleerd !! stuur er een naar D66 waar die knakker Ernst lid van is die hebben vast n site !!

 3. ‘Op het gebied van reizen verandert er niets’… Nee, inderdaad. Dat IS al veranderd. Tot voor twee jaar konden wij vrij reizen binnen de EU. Dàt is nu wel even anders. En met zo’n EU-QR-pas kan een land eenvoudigweg de toegang tot hun land beperken. Naar eigen believen. Slechte zaak!

 4. het is maar wat je geen verplichting noemt !
  Zodra je naar het buitenland wilt moet je die smerige
  prikkies dus nemen , anders geen QR .
  Tijd voor een Neurenberg 2.0. tribunaal , niemand mag tegen zijn / haar wil onderworpen worden aan medische experimenten , dokter Ernst Mengele ……………………

 5. Ratten zijn slimme beestjes. Dat kun je van de marionettenregering / vazalstaat in Den-Haag niet zeggen. Daar draait alles om ego, vriendjespolitiek, geld, macht. Hielen likken, opzitten, en pootjes geven, aan de zichzelf benoemde elite. DUIVELS, satanisme, demonen zijn misschien, een passender benamingen. Geen grens over = is een gevangenen met een Nederlands paspoort! Vrijheidsberoving is strafbaar: http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/282.html Alle wetten worden gewist als wij NIETS, doen….!

 6. De QR moet verdwijnen. De pandemie is voorbij. Het is een griep geworden. Vroeger reisden we de hele wereld af, zonder prikken en zonder pcr. Ook in het griepseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *