Wat is een dog whistle, en wat heeft het met nazi’s te maken?

Oké eigenlijk ben ik deze website begonnen om verhalen op internet te checken, en dog whistles zijn geen verhalen op internet, maar ik wil er toch graag over schrijven. Omdat ik denk dat veel mensen het niet kennen, en omdat het volgens mij wel belangrijk is. En gewoon interessant, en raar.

Dubbele boodschap

Dus wat is een dog whistle (of hondenfluitje)? Kort gezegd: een boodschap met een dubbele lading, die alleen een bepaalde doelgroep oppikt. Hondenfluitjes worden bijvoorbeeld gebruikt door neonazi’s, die het getal 88 als tattoo nemen, of op hun kleding dragen. Dit getal staat voor de letters HH (de H is de 8e letter in het alfabet), wat Heil Hitler betekent. Ik weet dit nu omdat ik me heb verdiept in dog whistles, maar anders had ik het niet raar gevonden als iemand een tattoo met 88 zou hebben. Wel als je het aanpakt zoals de man op de foto hiernaast, en er een nazi-logo onder zet. Deze man is ontslagen vanwege zijn tattoos.

De meeste mensen die een dog whistle gebruiken willen liever niet ontslagen worden, en kiezen er daarom voor om alleen 88 als tattoo te nemen. Zo kunnen ze hun mede-nazi’s herkennen, zonder dat ze de hele tijd in de problemen komen.

Clown

Een andere dogwhistle die ik niet kende, is de clown. Op de Nederlandse website dogwhistles.blog wordt uitgelegd wat dit betekent (de site is niet helemaal neutraal, maar nou ja, daar moeten we maar doorheen lezen?). Ik moet bekennen dat de logica mij af en toe ontgaat, maar het zit dus zo: er was een filmpje op 4chan (wat nu overal verwijderd is omdat het wordt gezien als nazistisch, dus ik kan het hier niet laten zien), met clowns en andere poppetjes, waarin het geluid ‘honk honk’ voorkwam. Dat is Engels voor toet-toet, het geluid wat je hoort als je in een clownsneus knijpt. Honk Honk is afgekort weer HH (waar kennen we dat van?), en de clown in het filmpje wordt The Honkler genoemd, wat lijkt de naam van op een bekende Duitse politicus uit de vorige eeuw.

Verder dragen de poppetjes regenboog-pruiken, en het idee is dat ze de regenboog terug willen veroveren. Op de oorspronkelijke post reageerde iemand met: ‘Taking back the rainbow brother, doesn’t belong to faggy sodomites and trans freaks. Honk Honkler.’ Ik kan nog steeds niet zeggen dat ik het 100% begrijp, maar volgens mij komt het erop neer dat deze persoon niet dol is op mensen die gay of trans zijn.

Deze clown meme heeft blijkbaar meerdere uitingsvormen: je kan zeggen ‘clown world’, of je kan de emoji’s 🤡🌍 gebruiken. Volgens sommigen is alleen de clown-emoji ook verdacht, ik hoop dat dat niet klopt want deze gebruik ik zelf ook wel eens? Ik blijf graag neutraal op deze website, maar hopelijk vinden jullie het niet erg als ik hierin een kamp kies: ik word liever niet met nazi’s geassocieerd.

Het hangt denk ik van de context af, het idee van een dog whistle is natuurlijk dat je het makkelijk kan ontkennen. Maar om nou elk clowntje als verdacht te zien, lijkt me niet de bedoeling. Nu ik erover nadenk heb ik ‘m laatst nog gebruikt in een artikel over fake news! Oeps 😬

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *