Wat is desinformatie?

Willem Engel stelt vandaag op Twitter: desinformatie is niet feitelijk onjuiste informatie, het is anti-narratief informatie. In dit artikel check is of deze bewering klopt.

Hiermee bedoelt Willem Engel te zeggen dat data niet meer verstrekt worden omdat ze dan

Volgens Wikipedia is desinformatie:

Desinformatie is te kwader trouw verspreide misleidende of onjuiste informatie; dan wel valse, onjuiste informatie die wordt verspreid in de veronderstelling dat het correcte informatie is. (…) Ook het achterhouden van informatie kan leiden tot de kwalificatie desinformatie (onjuiste, of meer specifiek: onvolledige informatie).

Wat hier staat, is dat je desinformatie in twee groepen kan verdelen: informatie die misleidend is, en informatie die onjuist is. Iets hoeft dus niet perse onwaar te zijn, om onder desinformatie te vallen.

Op het eerste gezicht heeft Willem Engel hier wel een punt: als de Public Health Scotland bewust informatie niet bekend maakt, omdat het niet in het verhaal past wat ze willen vertellen, dan lijkt dat op desinformatie. Maar laten we even beter kijken. Wat doet Willem Engel hier zelf? Hij post een screenshot van de titel van het artikel, zonder link naar de volledige tekst. De informatie is dus onvolledig. Iets met pot en ketel?

Vertekende cijfers

De volledige tekst heb ik gevonden op Yahoo.com, in het artikel wordt uitgelegd dat de Schotse grafieken gemaakt worden op basis van gegevens uit het bevolkingsregister. In dit register staan ook mensen die wel Schots zijn, maar in het buitenland wonen. Deze mensen zijn op papier ongevaccineerd, omdat ze niet in Schotland gevaccineerd zijn. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer deze groep mensen de cijfers vertekent. Daarom is nu besloten om de cijfers niet meer naar buiten te brengen, omdat het geen bruikbare cijfers zijn.

Conclusie

De bewering van Willem Engel klopt niet. De reden dat de Schotse cijfers niet meer bekend worden gemaakt, is niet omdat ze niet in het narratief passen, maar omdat de cijfers niet kloppen. Het zou juist misinformatie zijn om ze wel naar buiten te brengen.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *