Zijn er in Taiwan meer doden door vaccinaties dan door corona?

Het artikel van gister over de EU-verordening ging viral! Super leuk, ik heb zelfs al de eerste donaties binnengekregen, van totaal onbekenden (!) Echt heel bijzonder 😄 Maar zoals altijd is zijn er weer nieuwe berichten om te checken. Vandaag een bericht dat ik van iemand kreeg via Twitter: in Taiwan zouden meer doden zijn gevallen door vaccinaties dan door corona.

Deze video komt van het Amerikaanse tv-station NTD. In de video wordt verteld dat er 865 mensen zijn overleden na hun vaccinatie, terwijl er in Taiwan 845 mensen zijn overleden door het virus.

Deze informatie lijkt te kloppen, het filmpje is al wat ouder, van oktober 2021, inmiddels zijn er in Taiwan 852 mensen overleden door corona. Deze informatie komt van de site Worldometer, die bekend staat als betrouwbaar. Onderaan de pagina van Worldometer staat een linkje naar de Taiwanese overheidswebsite, alleen deze is in het Chinees, dus

Gedachten-experiment

Even tussendoor, stel het zou kloppen hè, dat er in Taiwan meer mensen zijn overleden door vaccinatie dan door het virus. Zou dat erg zijn? Gek genoeg denk ik van niet. Taiwan heeft blijkbaar een heel succesvol coronabeleid gehad, er wonen 23 miljoen mensen in het land, dan is 852 doden extreem weinig.

Een gedachten-experiment: In Nederland zijn minstens 20.000 mensen overleden aan corona. Stel nou dat we net zo’n succesvol beleid hadden gehad als Taiwan, en er 600 mensen overleden waren door corona. En daarna zouden we gaan vaccineren, en 700 mensen zouden overlijden aan bijwerkingen. Dan hadden we bij elkaar 1.300 doden gehad, dat is veel minder dan 20.000.

In mijn ogen zeggen deze cijfers vooral iets over hoe goed de aanpak van Taiwan is geweest, in het voorkomen van doden. Even los van de maatschappelijke effecten van de Taiwanese aanpak dan, daar weet ik te weinig van, is iets voor een ander artikel.

Taiwan

Maar goed, terug naar Taiwan. Hoe zit dat nou? Het aantal coronadoden klopt dus, maar waar komt het aantal doden door vaccinatie vandaan? Deze cijfers zijn gebaseerd op een document over bijwerkingen van het vaccin. Net als in Nederland, worden zo veel mogelijk bijwerkingen en sterfgevallen na vaccinatie gemeld bij de autoriteiten. In Nederland zijn bijvoorbeeld 655 mensen overleden na vaccinatie, meldt Lareb.

Het cijfer over Taiwan klopt, maar een belangrijk verschil is: deze mensen zijn overleden na vaccinatie, niet door vaccinatie. Op de website van Lareb staat een waarschuwing in vetgedrukte letters:

Volgens mij ben ik illegaal bezig, ik heb niet met Lareb overlegd over deze publicatie 😇 Maar volgens mij leven we in een vrij land en wordt Lareb betaald met ons belastinggeld, dus ik zou niet weten waarom ik niet mag schrijven over deze cijfers.

Is stemmen dodelijk?

Ik heb al eerder uitgebreid geschreven over overlijden na of door vaccinatie, lees hiervoor mijn artikel over de Pfizer Papers. Kort samengevat: in Nederland overlijden elke week zo’n 3.200 mensen. Dat is normaal. Als 75% van de bevolking zich laat vaccineren, zullen er duizenden mensen zijn die na hun vaccinatie overlijden. Een vergelijking: stel dat er verkiezingen zijn, en dat 75% van de Nederlanders gaat stemmen, dan zullen er in de dagen daarna honderden mensen overlijden die gestemd hebben. Komt dat omdat ze gestemd hebben? Nee, natuurlijk niet.

Dit is hetzelfde met de mensen die zijn overleden na vaccinatie. Een deel van deze mensen zou anders ook overleden zijn, en een deel is overleden door het vaccin. Welk deel dit is, weten we niet. Moet hier beter en meer onderzoek naar gedaan worden? Ja, als je het mij vraagt wel. Maar tot die tijd weten we simpelweg niet hoeveel mensen zijn overleden aan vaccinaties. Wat we wel weten, is dat het in Nederland geen 655 mensen zijn, en in Taiwan geen 845.

Conclusie

Het klopt dat er in Taiwan meer mensen zijn overleden na vaccinatie, dan door het coronavirus. Wat niet klopt, is dat al deze mensen zijn overleden door vaccinatie, een belangrijk verschil.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

2 reacties

  1. Het artikel gaat over vaccinatiedoden in Taiwan, maar je conclusie is dat er in Vietnam meer mensen aan de vaccinatie zijn overleden. Waarschijnlijk een typefout in een verder interessant stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *