Wat zijn de plannen van het WEF rond corona?

Eén van de eerste artikelen op deze site ging over het World Economic Forum (WEF). Het artikel ging over brieven van het WEF aan het kabinet, die volgens Forum voor Democratie geheim zouden zijn. Mijn conclusie was dat de brieven van het WEF niet zo geheim waren als FvD het liet lijken.

Vandaag deelt Pepijn van Houwelingen van FvD een WOB-verzoek, met mails van ambtenaren waarin wordt verwezen naar ‘het WEF-voorstel en hun overige activiteiten op het gebied van corona’.

Van Houwelingen lijkt geschokt door het bericht dat het WEF een voorstel heeft gemaakt, en activiteiten op het gebied van corona heeft uitgevoerd. WOW! schrijft hij, met hoofdletters.

Als zelfbenoemd factchecker ben ik natuurlijk benieuwd waar dit over gaat! Ik google op ‘WEF corona’, om wat meer te weten over wat het WEF heeft gezegd op het gebied van corona. De tweede hit is het COVID Action Platform, een website van het WEF, of eigenlijk dus een actieplatform. Op de site staan allerlei projecten die het WEF heeft opgezet tegen corona.

Schoon water

Eén van de activiteiten van het WEF op het geHbied van corona is bijvoorbeeld de campagne Mobilizing hand hygiëne for all, in samenwerking met Unicef en de WHO. Het doel van deze campagne is om te zorgen dat meer mensen wereldwijd toegang hebben tot schoon water, met name in ziekenhuizen. Het WEF wil dit bereiken door in kaart te brengen waar behoefte is aan schoon water, en welke onderdelen van de ‘supply chain’ er nog ontbreken.

Voedselvoorziening

Een ander WEF-plan voor de coronacrisis is zorgen dat de belangrijkste ‘supply chains’ voor voedingsmiddelen door kunnen gaan. Dit willen ze bereiken door te zorgen dat er zo min mogelijk ‘disruptions’, verstoringen dus, zijn in de distributieketen van voedsel. Hiervoor werkt het WEF samen met grote bedrijven in de voedingsindustrie, zoals Nestle en Unilever, maar ook met bijvoorbeeld de Rabobank en McKinsey.

Praatclub

Als ik deze plannen lees, heb ik de indruk dat het WEF inderdaad geen praatclub is. Het klinkt meer als een groep bedrijven die tijdens de coronacrisis hun kansen pakt om meer zeep te verkopen, en om te zorgen dat hun fabrieken niet te snel worden gesloten door de overheid.

Conclusie

Van Houwelingen heeft gelijk: het WEF is meer dan een praatclub. Maar of er een WOB-verzoek voor nodig was om daar achter te komen? Het lijkt mij overdreven. Even Googlen was ook genoeg geweest.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *