Krijgt queen Elizabeth ivermectine?

De queen heeft corona! Slecht nieuws, want voor iemand van 95 kan corona best gevaarlijk zijn… Tot nu toe heeft ze gelukkig milde symptomen. Maar klopt het nou dat ze wordt behandeld met ivermectine?

Het filmpje hierboven gaat vandaag rond op Twitter, op 0:19 zie je een doosje Stromectol in beeld komen, ivermectine dus. Ik schreef al eens een artikel over ivermectine, voor wie wil weten hoe artsen over dit medicijn denken.

Australiƫ

Wat zien we precies in dit filmpje? Het filmpje is van A Current Affair, een Australisch tv-programma. De arts die je in het filmpje ziet, is Mukesh Haikerwal, een Brits-Australische arts met een praktijk in Melbourne. Dokter Haikerwal is dus niet de behandelend arts van queen Elizabeth. Logisch, want het is niet gebruikelijk dat de arts van een staatshoofd op tv gaat vertellen welke behandeling zijn patiƫnt krijgt.

Behandeling

In het filmpje vertelt de arts dat iemand van 95 een groot risico heeft op ‘negative outcomes’, en dat het goed is om de queen te isoleren. In Nederland is het advies voor alle coronapatiĆ«nten, ongeacht leeftijd, om zich te isoleren. In AustraliĆ« trouwens ook. Verder vertelt dokter Haikerwal dat de queen misschien baat zou hebben bij nieuwe medicijnen, die in AustraliĆ« zijn goedgekeurd om corona mee te behandelen. Vervolgens komen twee medicijnen in beeld: Sotrovimab, dit is een medicijn dat ook in Nederland is goedgekeurd, en wordt gebruikt voor coronapatiĆ«nten die ongevaccineerd zijn en een afweerstoornis hebben. Queen Elizabeth is gevaccineerd, en heeft voor zover bekend geen afweerstoornis, dus de kans dat ze sotrovimab krijgt is klein. Daarna komt Stromectol in beeld, dat is de merknaam van ivermectine. Ivermectine is in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk niet goedgekeurd om te gebruiken tegen corona.

Conclusie

Het is niet bekend welke medicijnen queen Elizabeth krijgt. De kans dat ze ivermectine krijgt, lijkt klein, het middel is in het Verenigd Koninkrijk niet goedgekeurd om corona mee te behandelen. De arts in het filmpje is Australisch, en geeft adviezen over hoe hij de queen zou behandelen. De stelling dat de queen ivermectine krijgt, klopt niet.

Update!

Inmiddels heeft A Current Affair een rectificatie geplaatst. Wat blijkt: dokter Haikerwal had het helemaal niet over ivermectine! Een fanatieke redacteur heeft een shot van ivermectine in de video gemonteerd, maar dat was niet op verzoek van de arts.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar šŸ™

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *