Is de oorlog in Oekraïne een hoax?

Sommige mensen denken dat de oorlog in Oekraïne is ‘bedacht’ om ons af te leiden. Precies op de dag dat de coronamaatregelen afgelopen zijn, begint de Derde Wereldoorlog. Wel erg toevallig… Hoe weet je nou of er echt een oorlog is in Oekraïne? In dit artikel zoek ik het uit!

Eerlijk: ik denk zelf dat de oorlog in Oekraïne echt is. Geen hoax. Maar ik ben deze site niet begonnen om in m’n eigen tunnelvisie te blijven, dus ik ga dit artikel met een open mind schrijven!

Gedachtenexperiment

Oké, als we er vanuit gaan dat er geen oorlog is in Oekraïne. Dan worden we dus voor de gek gehouden. Niet alleen door Rutte, maar ook door Putin, Biden en Zelensky (hij is acteur, dus dat zou op zich kunnen!). Politici van over de hele wereld moeten samenwerken om deze hoax in stand te houden.

Er zouden ook veel bedrijven in het complot zitten, Shell heeft bijvoorbeeld vandaag besloten om alle samenwerking met Rusland stop te zetten, dit kost ze miljarden (!). Ook BP, KLM en alle grote banken zitten in het complot, net als FIFA en UEFA. En de grote hulporganisaties, zoals Giro 555, Unicef, het Rode Kruis…

Behalve al deze bekende namen, zouden er ook heel veel anonieme acteurs nodig zijn om de oorlog in scene te zetten. Alleen al in de Nederlandse media zijn talloze Oekraïners en hun familieleden aan het woord geweest, dit zouden dan allemaal acteurs en leugenaars geweest zijn.

Lokale media

Ook op veel lokale media in Nederland zijn mensen aan het woord geweest die contacten hebben in Oekraïne. RTV Drenthe heeft bijvoorbeeld plantenkweker Martijn van Geel, die veel medewerkers heeft uit Oekraïne. Hij vertelt dat zijn medewerkers in shock zijn en veel huilen. Zijn dit ook acteurs?

Omroep Brabant heeft een artikel over Tetyna Sysun uit Eindhoven, die zich zorgen maakt over haar familie in Oekraïne.

Livestreams

schuilen in een metrostation (bron)

Behalve de verhalen van Nederlanders, zijn er ook allerlei livestreams uit Oekraïne. Ik heb zelf op een YouTube-livestream uit Kiev gezien dat er bommen vielen (of in ieder geval zag ik lichtflitsen, en vallende brandende voorwerpen, ik weet niet zeker of het bommen zijn), en gister zag ik op Tiktok een livestream met mensen die schuilen in de metro in Oekraïne, met het geluid van bommen op de achtergrond.

Deze livestreams kunnen in scene gezet zijn, maar daarvoor zou je behoorlijk veel acteurs en filmtechnici nodig hebben, om de bommen en explosies in het beeld te monteren. Ook zou het opvallen als je 24/7 in de metrostations in Oekraïne een nep-livestream met acteurs opneemt.

Conclusie

Heb ik keihard bewijs dat er oorlog is in Oekraïne? Nee. Ik ben er niet zelf geweest. Ik heb wel de livestreams met m’n eigen ogen gezien, en ik geloof niet dat Rutte, Putin en Biden samenwerken om een oorlog in scene te zetten. Mijn conclusie blijft dat de oorlog in Oekraïne geen hoax is.

Heb je andere informatie? Heb ik iets over het hoofd gezien? Laat het weten in de comments!

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *