Welke soorten vaccins zijn er?

Er is een nieuw vaccin! We hebben er nog weinig over gehoord, maar voor mensen die zich niet met een mRNA- of vector-vaccin willen laten inspuiten, kan het nieuwe vaccin het verschil maken. Het gaat om Novavax, een klassiek vaccin dat in december 2021 al is goedgekeurd, en in Nederland rond eind februari, begin maart beschikbaar komt. Voor deze serie heb ik uitgezocht welke soorten vaccins er zijn en hoe ze werken, in het eerste deel lees je hoe de huidige vaccins werken, deel twee gaat over Novavax.

33 verschillende vaccins

Wereldwijd zijn er 33 verschillende coronavaccins, waarvan er 10 zijn goedgekeurd door de WHO (bron). Daarnaast zijn er nog 178 vaccins in ontwikkeling, maar nog niet goedgekeurd. Sommige vaccins waren in ontwikkeling, maar zijn ‘afgevallen’, het onderzoek is stopgezet omdat bleek dat andere vaccins beter werken en bijvoorbeeld goedkoper en sneller te maken zijn.

In Nederland zijn tot nu toe vijf vaccins goedgekeurd: Pfizer, Moderna, Janssen, Astrazeneca en Novavax. Er zijn dus nog 28 andere vaccins op de markt, bijvoorbeeld Spoetnik uit Rusland, en Sinovac, het Chinese coronavaccin.

Tip

Voor wie precies wil weten wat er in het vaccin zit, en hoe het gemaakt is: er is ook een vaccin dat je zelf thuis kan maken, RadVac. dit vaccin is niet goedgekeurd door de WHO, en er is geen groot onderzoek gedaan naar de werkzaamheid, maar volgens de wetenschappers die het ontwikkeld hebben werkt het!

Soorten vaccins

De vaccins die in Nederland gebruikt worden kan je verdelen in drie groepen: mRNA-vaccins, vectorvaccins en eiwitvaccins.

mRNA

Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins werken door een soort DNA-code in je lichaam te brengen, waardoor je zelf een stukje van het coronavirus aanmaakt. Geen echt DNA, het lijkt er alleen op! Als je het precies wil weten kan je dit artikel lezen. De mRNA-vaccins zijn het meest veilig en effectief.

Vector

AstraZeneca en Janssen zijn vectorvaccins. Ze werken met een verkoudheidsvirus, dat is aangepast zodat je er niet verkouden van wordt. Het is nogal een technisch verhaal, in het filmpje hieronder wordt het uitgelegd. (het filmpje gaat over Janssen, maar de werking is hetzelfde bij AstraZeneca).

Het nadeel van vectorvaccins is dat er meer kans is op ernstige bijwerkingen, vergeleken met mRNA-vaccins. Vanwege de bijwerkingen wordt AstraZeneca in Nederland niet meer gebruikt bij mensen onder de 60. Ook zijn vectorvaccins iets minder effectief dan mRNA-vaccins.

Lees in deel twee verder over de eiwitvaccins en Novavax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *