Verhoogt vaccinatie de kans op aids?

Het afgelopen weekend waren aids en HIV trending op Twitter. Ik moest even zoeken om er achter te komen wat er precies aan de hand is, het heeft iets met de coronavaccins te maken, maar wat precies? In dit artikel zet ik op een rijtje wat ik over dit onderwerp kon vinden.

Uit de knoop

Volgens mij zijn er meerdere dingen aan de hand:

  1. Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat de coronavaccins de kans op HIV kunnen vergroten
  2. Volgens onderzoeker Luc Montagnier kan je HIV krijgen van de booster (en Montagnier is ineens overleden, verdacht)
  3. Vaccinatie zou je immuunsysteem verzwakken
  4. In Australië zijn vaccins teruggetrokken omdat mensen er HIV-positief van werden
  5. In Nederland is een nieuwe, gevaarlijke HIV-variant ontdekt

Dit zijn verschillende onderwerpen en beweringen, laten we ze één voor één checken.

1. Grotere kans op HIV

Het klopt dat wetenschappers hebben gewaarschuwd voor bepaalde vaccins. Deze vaccins zouden mogelijk een grotere kans op HIV geven. In oktober 2020 schreef een groepje wetenschappers een artikel in The Lancet, dat is een vooraanstaand medisch vakblad. In het artikel waarschuwden ze tegen het gebruik van ‘adenovirus type-5 (Ad5)’ in coronavaccins.

Belangrijke toevoeging! Het artikel in The Lancet is geen wetenschappelijke studie, maar een opinie-artikel.

Het adenovirus is een bekend virus dat veel bij mensen voorkomt, en het veroorzaakt bijvoorbeeld verkoudheid. Dit virus wordt vaak gebruikt bij het maken van vaccins. Het wordt dan gebruikt als ‘vectorvirus’, dat is een onschadelijk gemaakt virus dat ervoor zorgt dat het vaccin je cellen binnen kan komen. Er zijn blijkbaar verschillende types van, en in sommige coronavaccins wordt type-5 gebruikt.

Onderzoek naar een HIV-vaccin wees erop dat een vaccin waarin het adenovirus type-5 wordt gebruikt, de kans op HIV juist verhóógde. Voor de duidelijkheid: proefpersonen kregen dus geen HIV van het vaccin, maar de kans dat ze besmet raakten was hoger, als ze (seksueel) contact hadden met iemand die besmet is. Dit onderzoek is natuurlijk niet voortgezet, een vaccin moet de kans op besmetting verlagen. In hun artikel waarschuwen wetenschappers voor het gebruiken van adenovirus type-5.

Vector

Moeten we ons zorgen maken? Gelukkig niet! In mRNA-vaccins (zoals Pfizer en Moderna) wordt helemaal geen vector gebruikt, deze vaccins hebben een andere techniek. In AstraZeneca en Janssen is wel een vector gebruikt, dit zijn vectorvaccins. Maar er is goed nieuws: ook in deze vaccins is niet het type-5 virus gebruikt. In het Janssen-vaccins is type Ad-26 gebruikt, en in AstraZeneca ChAdOx-1. In beide gevallen gaat het dus niet om de type-5 vector.

Type-5 is alleen gebruikt is een aantal vaccins die in Nederland niet goedgekeurd zijn, zoals het Russische Sputnik vaccin.

Conclusie

Zo lang je geen Sputnik-vaccin hebt gehad, is er geen extra risico op HIV! In de Nederlandse vaccins is de Ad5-vector, die mogelijke zorgt voor een hogere kans op HIV, niet gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *