Fake news van de week

Zo raar dat vandaag de coronamaatregelen voorbij zijn, en blijkbaar ineens de Derde Wereldoorlog is begonnen? Ik mis even de concentratie om diepgaande artikelen te schrijven, ben al twee keer ergens aan begonnen en weer weggegooid. Dan maar een overzichtje van alle onzin die online rondgaat: Aflevering twee van de rubriek Fake news van de week!

Vooral rond de oorlog in Oekraïne gaat veel fake news rond, oude foto’s en filmpjes, zoals deze foto van kinderen langs de kant van de weg die naar tanks kijken. AFP ontdekte dat deze foto in 2016 al op Facebook werd gepost.

Amerikaanse biolabs in Oekraïne

Image

Er zouden acht Amerikaanse labs zijn in Oekraïne waar biowapens worden gemaakt. Bij dit bericht zit een kaartje waar deze acht labs op te zien zijn. De tekst bij het kaartje is: let’s watch and see exactly where Putin attacks’ (bron).

Image

Ik heb een kaartje gevonden met de actuele lokaties waar Putin aan het aanvallen is, en inderdaad: de overeenkomsten zijn opvallend! Het lijkt alsof bijna alle biolabs op de kaart staan.

Maar, belangrijke regel voor wie zelf nadenkt: correlatie is geen causaal verband! Hoe feller de zon schijnt, hoe meer ijsjes er worden gegeten, en hoe feller de zon schijnt, hoe meer mensen een verbrande rug krijgen (dit noem je correlatie). Krijg je door ijsjes een verbrande rug (causaal verband)? Nee!

Er kan ook een andere reden zijn waarom beide dingen tegelijk (of op dezelfde plek) gebeuren. Dat is hier het geval: de ‘biolabs’ zijn allemaal in grote Oekraïense steden. En waar vallen Putins bommen: ook in grote steden. Logisch, je wint geen oorlog door weilanden te gaan bombarderen.

Verder hebben PolitiFact en Snopes dit verhaal gefactcheckt, en hun conclusie is dat er geen enkel bewijs is dat de VS labs voor biologische wapens heeft in Oekraïne. Sterker nog, dit verhaal zou door Putin de wereld in zijn gebracht als pro-Rusland propaganda. Nou ja, tenzij je het coronavirus als een biowapen ziet, dan zijn de labs waar coronatests worden gedaan ‘labs voor biologische wapens’. Daar hebben we dan in Nederland ook tientallen van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *