Beïnvloedde George Soros het Oekraïne-referendum?

Deze week ga ik simpele overzichtjes schrijven van de situatie rond Oekraïne. Huiswerk voor iedereen die de klok heeft horen luiden, maar niet meer precies weet waar de klepel hangt. Ik schreef al over de NAVO, vandaag schrijf ik over: wat gebeurde er rond het Oekraïne-verdrag? Er was iets met een inlegvel, GeenStijl en Forum voor Democratie, maar hoe zat het ook alweer? In dit artikel zet ik het op een rijtje.

Verdrag

In 2012 werd het eerste ontwerp gemaakt voor een associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het gaat om een lijst met afspraken waardoor de EU en Oekraïne makkelijker samen kunnen werken. Het verdrag gaat over samenwerking op het gebied van handel (denk aan afspraken over belasting en visums), maar ook op het gebied van veiligheid en defensie wordt er meer samengewerkt. Het verdrag werd gezien als opstapje naar lidmaatschap van de NAVO. Vooral het Westelijke deel van Oekraïne was enthousiast over het verdrag, in het Oosten van Oekraïne voelde niet iedereen ervoor.

GeenPeil

Ook in Nederland waren er mensen die kritisch waren over de overeenkomst. In Oekraïne was op dat moment een burgeroorlog gaande, en ook de economische situatie was niet stabiel. Weblog GeenStijl besloot in 2015 een referendum aan te vragen over het verdrag.

Samen met Burgercomité EU stellen wij de vraag: is het in het belang van Nederland om drie nieuwe aspiranten tot de Europese kring toe te laten? Georgië leeft op zeer gespannen voet met buurland Rusland, Moldavië is een maffiastaatje van corrupte oligarchen (met smeergeldbanden richting Guy Verhofstadt), en in Oekraïne woedt een bikkelharde burgeroorlog waar de NAVO en de Russische Beer bovenuit proberen te grommen. Als die landen verder uit Poetins invloedssfeer getrokken worden, krijgt de Europese Unie een open zenuw én open grenzen met oorlogsgebied.

GeenStijl

GeenStijl voerde niet alleen campagne, maar deed dit samen met het Burgercomité EU, waar onder andere Pepijn van Houwelingen actief was.

Verder werd voor deze campagne Forum voor Democratie opgericht door Thierry Baudet en Henk Otten. Op dat moment was Forum voor Democratie nog geen politieke partij, maar een denktank. Forum was tegen het verdrag met Oekraïne.

George Soros

Een opvallend detail over het referendum: de bekende miljardair George Soros sponsorde het ‘ja-kamp’ met een donatie van €200.000. Het verbaast mij dat dit legaal is, maar blijkbaar kan zoiets gewoon. Later bleek na een ontdekking door hackers dat Soros zelfs €700.000 had betaald om het referendum te beïnvloeden.

Er waren in 2015 ook geruchten over Russische inmenging. GeenPeil zou door de Russen betaald worden. Nog steeds zijn er mensen die dit denken. Zelfs de Amerikaanse CIA deed hier onderzoek naar, maar er is nooit bewijs gepubliceerd voor deze theorie.

Referendum

Uiteindelijk is het referendum met afstand gewonnen door het nee-kamp, meer dan 60% van de kiezers stemde tegen het verdrag. De opkomst was wel laag, maar 32% van de stemgerechtigden kwam stemmen. De uitslag was geldig, dus Nederland kon het verdrag niet goedkeuren.

Omdat Rutte het associatieverdrag toch graag wilde tekenen, bedacht hij een plan. Hij schreef een ‘inlegvel’, een soort aanvulling op het verdrag, waarin een aantal dingen werden afgezwakt. Er zou minder geld naar Oekraïne gaan, minder militaire samenwerking en Oekraïners konden niet zomaar in de EU komen werken. De Tweede Kamer ging akkoord met dit inlegvel, en zo kon het verdrag toch getekend worden, maar wel in een afgezwakte vorm.

Conclusie

Er zijn een paar dingen opvallend aan het Oekraïne-referendum. De belangrijkste conclusies: de uitslag van het referendum is min of meer genegeerd door de politiek, George Soros heeft openlijk het referendum beïnvloed, en voor Russische inmenging is geen bewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *