Moeten we ons zorgen maken over Deltakron?

Houdt het dan nooit op? Ik dacht dat we corona achter de rug hadden, was me al aan het omscholen tot NAVO-deskundige. Maar nu blijkt dat er een nieuwe corona-variant is: Deltakron. Ik hoorde er vanmorgen voor het eerst over, dus ik ben volledig blanco. In dit artikel zoek ik uit: wat is Deltakron precies, en moeten we ons zorgen maken?

Waarschuwing vooraf: mijn missie is om altijd neutraal en op basis van de feiten te schrijven, maar ik ben corona wel écht zat, dus zou kunnen dat ik iets meer open sta voor feiten waaruit blijkt dat Deltakron niet ernstig is.

Deltakron?

De nieuwe variant heeft z’n naam niet mee. Deltakron klinkt als de nieuwe naam van een woningcorporatie waar vijf ton voor betaald is, en die niemand echt tof vindt. Waarschijnlijk bestaat de variant al vanaf januari 2022, alleen geloofde toen niemand de ontdekker van de nieuwe variant. Krutika Kuppalli van de WHO tweette zelfs dat Deltakron NIET bestaat, het zou gaan om een fout in het lab. Inmiddels is er op meerdere plekken Deltakron-DNA gevonden, en de WHO erkent nu ook dat de nieuwe variant bestaat. Leermomentje voor mevrouw Kuppalli: de volgende keer iets minder stellig tweeten 😬

Hoe dan?!

Hoe kan het dat Delta en Omikron samen een nieuw virus gevormd hebben? Het werkt zo: als iemand precies tegelijk besmet raakt met Delta en Omicron, kan het gebeuren dat twee viruscellen dezelfde cel besmetten. Als het virus zich dan gaat vermenigvuldigen, kan het DNA van beide varianten gecombineerd worden, en zo ontstaat een nieuwe combi-variant.

Op de nieuwswebsite Forbes wordt het uitgelegd:

When two different versions of the SARS-CoV-2 infect the same cell to then play “hide the spike,” so to speak, and reproduce, they can essentially swap genetic material. This swap left, swap right situation can result in the viral “offspring” having some new combination of their “parents’” two sets of genetic material. 

Forbes

Moeten we ons zorgen maken?

De WHO heeft het bestaan van Deltakron erkend, de nieuwe variant gaat zelfs al in Nederland rond. Moeten we ons zorgen maken? Het lijkt mee te vallen, Deltakron wordt nog niet echt vaak gevonden in steekproeven, het lijkt erop dat het niet besmettelijker is dan Omikron, en niet de overhand zal krijgen. Aan de andere kant is het nog te vroeg om harde conclusies te trekken, het kan toch nog tegenvallen. Er is geen bewijs dat deze variant meer ziekmakend is, maar we weten sowieso nog heel weinig over Deltakron.

Conclusie

Volgens mij hoeven we ons geen zorgen te maken! Het was te verwachten dat er nieuwe varianten zouden ontstaan, dat is geen nieuws. Er is geen bewijs dat Deltrakron meer ziekmakend of besmettelijker is, als dat verandert horen we het vanzelf.

Voor extra geruststelling nog de mening van een expert (uitklappen om het hele draadje te lezen):

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *