Zitten de vaccins in onderzoeksfase 4?

Gister reageerde iemand op mijn bericht over fopvaccins, met de opmerking: ‘het is algemeen bekend dat de coronavaccins nog in de onderzoeksfase zitten’. In dit artikel ga ik checken of deze uitspraak klopt. Zoals altijd begin ik bij het begin: hoe werkt de ontwikkeling van coronavaccins? Lees ook deel 1deel 2 en deel 3.

In de vorige artikelen heb je gelezen hoe de coronavaccins beoordeeld en onderzocht zijn. Maar hoe zit het nou met ‘onderzoeksfase 4’, waar je vaak over hoort? De vaccins zouden nog in onderzoeksfase 4 zitten, klopt dat?

Fase 4

Kort gezegd: ja, de vaccins zitten in onderzoeksfase 4. Maar, en dit klinkt misschien onlogisch: dat betekent niet dat ze experimenteel zijn. Elk medicijn wordt, nadat het is toegelaten op de markt, nog jarenlang gevolgd en gemonitord. Het doel hiervan is om zeldzame en lange termijn-bijwerkingen te ontdekken.

Op de website van de Radboud Universiteit wordt het als volgt omschreven:

Indien het product is goedgekeurd volgt fase 4. In deze fase van onderzoek wordt extra informatie over het product verzameld,  zoals bijwerkingen en effecten ten opzichte van andere producten. Dit onderzoek vindt plaats met grote groepen patiënten.

Hoe goed je je onderzoek ook doet, er kunnen altijd later toch zeldzame bijwerkingen gevonden worden. Of lange termijn-bijwerkingen, al is dat bij een vaccin niet logisch. Een vaccin is binnen enkele weken helemaal uit je lichaam, en bijwerkingen treden hooguit twee of drie maanden na vaccinatie op. Het is zelfs nog nooit voorgekomen dat er jaren later nog bijwerkingen van een vaccin zijn gevonden, vertelt kinderarts Patricia Bruijning op de website van Universiteit Utrecht.

Update! Toevoeging over hoe snel vaccins uit je lichaam zijn:

In deze video (excuses voor de traaaage stem, niet mijn video!) wordt het nog een keer uitgelegd, vanaf 2:00 gaat het over Fase 4.

Conclusie

Het klopt dat de vaccins in onderzoeksfase 4 zitten. Maar dat geldt voor alle geneesmiddelen. De coronavaccins zijn dus niet experimenteel.

Ik word niet betaald door de overheid of door het WEF, maar deze site kost best veel tijd. Als je me wil steunen met een paar euro ben ik je eeuwig dankbaar 🙏

(naam, emailadres en telefoonnummer invullen is niet verplicht!)

(berichtje ook niet, vind ik wel heel leuk!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *